skip to Main Content

Het Hollandse witje is de klassieke Nederlandse wandtegel.

De tegels (witjes) die wij leveren, zijn replica’s van deze oud-Hollandse tegeltjes die in ons land al vanaf de 16e eeuw gemaakt worden. De Nederlandse wandtegels waren erg geliefd en de witjes werden op grote schaal verwerkt in het interieur. Zo ontstond er een bloeiende tegelcultuur in Nederland.

Vandaag de dag zijn de oud-Hollandse witjes nog steeds populair. Niet in de laatste plaats vanwege de historische waarde die de oude witjes hebben, maar ook door hun bijzondere uitstraling. De witjes hebben namelijk subtiele kleurnuances. Zo zijn er bijna zuiver witte tegels, maar ook wandtegeltjes met een zweem van roze. Weer andere neigen enigszins naar blauw, groen of grijs. Gebruikt u de Hollandse witjes op een groter oppervlak, dan ontstaat er een fascinerend en levendig effect.

De authentieke Hollandse witjes waren gecraqueleerd en voorzien van puntjes. Deze puntjes worden ook wel gaatjes, snijgaatjes of bakpuntjes genoemd. Hier (link) leest u waardoor deze puntjes ontstaan.
Onze witjes kunnen desgewenst ook voorzien worden van deze historische kenmerken, zodat ze helemaal aansluiten bij de sfeer die u voor ogen heeft.
Onze ‘witjes’ worden in Nederland geproduceerd. Tevens kunnen wij altijd uit voorraad leveren.

Bij de tegeltjes heeft u de keuze uit
  • eén kleur of een mix van verschillende kleurschakeringen
  • met of zonder craquelé (zichtbare haarscheurtjes)
  • met of zonder gaatjes (bakpuntjes /snijgaatjes )

Al onze witjes zijn 13 x 13 cm. met een dikte van circa 7/8 mm.
60 tegels per m2.

Plaatsing van de tegels kan met een minimale voeg of door ze ‘koud’ te plaatsen. Koud plaatsen is het strak tegen elkaar aan plaatsen van de tegels zonder voeg. Wij raden aan een minimale voeg waardoor u de voeg nog op een goede manier kan aanbrengen.

De linker tegel is zonder craquelé en gaatjes. De rechter tegels is voorzien van craquelé en gaatjes.

Kom gerust eens kijken bij onze showroom in Hummelo,
wij zijn trots op onze collectie en vertellen er graag meer over.
Hollandse witjes in de 21ste eeuw

De Hollandse witjes van toen zijn ook nu nog steeds populair.

Onze oud-Hollandse witjes worden uitsluitend in Nederland op ambachtelijke manier gemaakt, waardoor ze met recht het predicaat ‘Hollands Product ’ verdienen.

Er zijn namelijk ook veel tegeltjes verkrijgbaar die op grote schaal in het buitenland fabrieksmatig worden geproduceerd. Dit zijn echter geen originele witjes en deze tegels missen de uitstraling van onze oud-Hollandse witjes die op ambachtelijke manier worden gemaakt en daardoor de beroemde uitstraling en kwaliteit bezitten van de historische tegels.

Ook voor eigentijdse projecten

De witjes van Oudolf jr hebben de authentieke look en feel van weleer maar passen ook perfect bij eigentijdse en moderne projecten. Zorg er in dat geval voor dat u de wandtegeltjes ‘koud’ of met een minimale voeg plaatst.

Back To Top